dimarts, 29 d’abril del 2014

PRESENTACIÓ A BERGA DEL LLIBRE LA DESMEMÒRIA HISTÒRICA


Dimarts dia 29 d'abril de 2014, al Casal de la Gent Gran, a Berga, va ser presentat el llibre de l'historiador Ignacio Hierro que, amb el títol LA DESMEMÒRIA HISTÒRICA - la Guerra Civil, el primer franquisme i la repressió al berguedà (1936-1945), fa una ullada en profunditat als primers anys de franquisme al Berguedà i on es narra l'incidència que aquest règim va tenir sobre la població local.



L'acte va ser presentat per Xavier Gassó, que va fer una breu semblança de l'autor que, després de quatre anys de recerques i entrevistes, va poder mostrar al públic assistent el resultat final de tota aquesta feina, que finalment ha cristal·litzat en un llibre que s'intueix imprescindible per a tots aquells que volen saber alguna cosa més del què va passar al Berguedà durant una època complexe i no gens fàcil per a molts, als que es va voler silenciar per sempre. Un silenci amb prou feines trencat ara pels pocs testimonis encara vius amb que Hierro ha pogut contactar.

L'historiador va fer una explicació força detallada d'allò que recull el llibre i, un cop acabada la ressenya, es va encetar un torn de preguntes entre els assistents a l'acte que, amb les seves aportacions, corroboraven les vivències recollides en la publicació bo i rememorant aquells anys de foscor.

Dins l'ànim de Memorial Democràtic Berguedà estava l'anhel de fer un reconeixement a aquelles persones que, vencent la por atàvica que els va inocular l'antic règim, van ser capaços de trencar el seu silenci i van accedir a ser entrevistats per membres de l'associació. Aprofitant l'avinentesa i gràcies a que alguns familiars d'aquests testimonis van assistir a l'acte, se'ls va fer entrega d'un exemplar del llibre dedicat i signat per l'autor; un homenatge potser mínim en les formes, però profundament sentit i emotiu (sabem que alguns dels entrevistats, tot i haver volgut venir, els va ser materialment impossible degut a la seva avançada edat i lo precari de la seva salut). 



 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada