dijous, 24 d’abril del 2014

L'ASSOCIACIÓ MEMORIAL DEMOCRÀTIC DEL BERGUEDÀ PUBLICA UN LLIBRE PER SANT JORDI



L'Associació Memorial Democràtic del Berguedà, que des de la seva fundació, el 2009, es dedica a la recuperació de la memòria històrica dins l'àmbit berguedà, acaba de publicar un llibre que, amb el títol La desmemòria històrica - la Guerra Civil, el primer franquisme i la repressió al berguedà (1936-1945), fa una revisió de la vida berguedana durant els primers anys del franquisme. 
El llibre, que acaba de sortir a la llum pels voltants de la diada de Sant Jordi, és el fruit del treball que el seu autor, el catedràtic d'història Ignasi Hierro, ha dut a terme durant els darrers anys, bo i regirant la documentació que existeix de l'època. Tanmateix, Hierro, ha recollit el testimoniatge de les poques persones encara vives que van patir de primera mà alguns dels episodis que es narren en aquesta publicació. Es tracta d'un recull de vivències, inèdites moltes d'elles, que ara, un cop transcorreguts setanta anys, surten a la llum pública per primer cop, trencant d'una vegada per totes la llei de silenci imposada de manera sistemàtica durant tant de temps. 
Publicat per l'editorial berguedana La Patumaire, l'obra es complementa amb uns llistats exhaustius de berguedans que van ser represaliats per l'anterior règim, sovint pel sol fet d'haver format part, en els anys de la República, d'un consistori democràticament escollit. Un llibre, en definitiva, de gran interès per a tots aquells que vulguin saber alguna cosa més de les vicissituds de la vida berguedana durant els primers anys del franquisme i que ha de servir de complement a les “versions oficials” de la història, donant-li un enfocament nou gràcies al recull de les experiències viscudes per alguns dels seus protagonistes.
Una publicació, doncs, ben documentada que pretén afegir una peça més al trencaclosques que conforma la història, aportant noves dades d'interès no tan sols per als estudiosos, sinó també per a totes aquelles persones amb inquietuds que no es conformen solament amb una de les versions dels fets i que, des de diferents òptiques, volen esbrinar tot allò que va passar, conscients que amb un major volum d'informació, més acurada és la concepció que es pot tenir de qualsevol cosa, en aquest cas, dels primers anys de franquisme al Berguedà.



Durant tota la diada de Sant Jordi, l'autor, va signar la seva obra a tots aquells que li ho van demanar, essent remarcable la bona acollida que el llibre va tenir entre la població berguedana que, davant les expectatives creades per part de la premsa local les jornades previes a la seva publicació, esperaven de feia dies la seva posada a la venda. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada