dimarts, 3 de setembre del 2013

VISITA AL PARC DELS BÚNQUERS DE MARTINET




Un cop acabada la Segona Guerra Mundial, i amb una Europa que donava l'esquena als feixismes, la dictadura franquista va témer una represàlia per part de les tropes aliades, donat el seu manifest posicionament a favor de l'Alemanya hitleriana. En aquest sentit l'enviament de tropes al front soviètic, l'anomenada “División Azul”, n'és un clar exemple. 

Per tal de frenar una hipotètica invasió aliada a la península, Franco, en la seva obsessió paranoica, establí una línia defensiva al llarg dels Pirineus farcida de búnquers que havien de garantir la salvaguarda de la pàtria. Un plantejament inspirat en la “Línia Maginot” que, igual que el seu model, estava abocat al fracàs. Un plantejament, per tant, totalment obsolet i inútil que tan sols va significar una despesa extra d'esforços i diners per a una nació ja prou depauperada per la guerra. En definitiva, un absurd més que cal afegir a la ja llarga llista d'absurditats nascudes del somni autàrquic franquista. 

Una empresa faraònica engegada l'any 1944 i que un cop s'hagués acabat havia de comptar amb deu mil fortificacions. L'any 1948, però, es va abandonar el projecte quan ja s'havien construït quatre mil tres-cents d'aquests búnquers, que mai van ser ni armats ni utilitzats. D'entre els búnquers que han resistit el pas del temps, els millor conservats són els que es troben a Montellà i Martinet on, gràcies a l'impuls de Memorial Democràtic i un grup d'estudiosos, han dut a terme un projecte de museització que permet visitar aquestes defenses bèl·liques. 

Una visita molt interessant i recomanable que consta en primera instància d'unes projeccions en format audiovisual, que introdueixen els visitants dins la temàtica i el seu context temporal, seguides d'una visita guiada al complex fortificat, on es pot contemplar la diferent tipologia de les construccions, en funció del tipus d'armament que havien d'acollir, i que, òbviament, condicionava la funció i l'emplaçament per als quals estaven dissenyats.




La delegació de Memorial Democràtic del Berguedà, que va anar a veure les instal·lacions, les va trobar molt interessants i dignes de ser visitades per tots aquells que mostrin inquietud per conèixer el nostre passat més recent. Un passat ple de silencis i que gràcies a propostes com la d'aquest projecte museogràfic del Parc dels Búnquers de Martinet, ens mostren una part de la nostra història desconeguda per a molts.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada