dimecres, 21 de novembre del 2012

BERGUEDANS EXECUTATS PEL FRANQUISME


Per a totes aquelles persones interessades en temes relacionats amb la recuperació de la memòria històrica i, de manera especial, en els temes referents a la història de la comarca del Berguedà, podeu consultar la llista de berguedans executats pel franquisme. Un inventari de les 62 persones de la comarca que van ser recloses a les presons franquistes i més tard executades al Camp de la Bota, essent enterrades al Fossar de la Pedrera de Montjuïc, entre els anys 1939 i 1943. 
No es tracta de fer cap judici a res ni a ningú, però, estem convençuts que les noves generacions tenen el dret a saber tota la veritat, encara que aquesta no sempre tingui una cara amable. En aquest sentit l'Associació aprofita l'ocasió per fer una crida a totes aquelles persones que disposin de material que pel seu interès històric creguin que és rellevant, encoratjant-los a posar-se en contacte amb nosaltres. Qualsevol mena d'informació que considerin que val la pena recollir, ja sigui en forma de material gràfic, document escrit o coneixement oral (explicant-nos les seves experiències), serà ben acollit per part nostra i ens ajudarà a elaborar un mapa històric el més fidel possible.

És de rigor recollir el testimoniatge d'aquells que van viure un dels episodis més sagnants de la nostra història recent. Tenim un deute moral amb les generacions que ens han precedit, per tal que puguin tancar amb dignitat les seves ferides i el deure vers aquells que ens han de succeir d'explicar-los la veritat, tota la veritat, sense judicis ni rancúnies que no condueixen sinó a la segregació d'una societat ja de per força individualista. Cal comprendre d'una vegada per totes que la veritat no color polític i que falsejar una part de la història no farà que aquesta canvii, ni amb ella el sofriment de tots aquells que la van patir. El veritable valor d'una societat és aprendre dels seus errors i evitar que es repeteixin, però, per això, cal conèixer-los. L'únic camí que hi ha a la vida és sempre endavant i, en conseqüència, cal mirar al futur, no oblidant, de tant en tant, de fer una ullada al nostre passat per, amb la lliçó ben apresa, no caure en els mateixos errors.

Tota l'informació que es recull en aquest llistat, ha estat extreta de l'excel·lent treball del professor Joan Corbalán Gil, Justícia, no venjança: Els executats pel franquisme a Barcelona (1939-1956).

Totes aquelles persones que estiguin interessades en el tema o que disposin d’informacions relacionades amb fets inclosos en l’àmbit d’estudi del Memorial Democràtic, i es vulguin posar en contacte amb nosaltres a fi i efecte d’arxivar totes les notícies possibles perquè no caiguin en l’oblit i puguin servir per tancar de manera digna un dels episodis més tràgics de la nostra història, poden fer-ho mitjançant un correu (contactar), tanmateix, a tots aquells que vulguin ampliar l'informació, els comuniquem que disposem d'un llistat més complert del afusellats berguedans. 

LLISTAT COMPLERT - per imprimir  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada