dissabte, 27 de març del 2010

ELS DINERS DE LA REPÚBLICA

L'any 1938, i per decret llei, el govern franquista va obligar a tots els espanyols a entregar tot el capital que tinguessin en diners de la República, per tal de ser canviat per la nova moneda encunyada pel règim i que, a partir d'aleshores, seria la única de curs legal.

A l'aixopluc del Banc d'Espanya les diferents entitats bancàries de cada localitat van ser les encarregades d'efectuar la recol·lecta del capital que posseïa la ciutadania, uns diners que per a molts significaven tots els estalvis guanyats al llarg de la vida. A canvi se'ls va fer entrega d'un pagaré, signat i segellat, que teòricament havia de servir per que aquest capital s'els bescanviés pel nou model de moneda imposada pel franquisme.

A l'hora de la veritat i tal com cal esperar d'un règim totalitari, totes aquelles persones que o bé elles mateixes, o que entre els seus familiars comptaven amb persones que havien estat manifestament desafectes al nou sistema imposat, mai han rebut cap mena de compensació i, hores d'ara, tan sols compten amb el paper que certifica la legítima propietat d'uns diners que els van ser sostrets sense escrúpols.

Aquest acte silenciats durant tants anys, és una mostra més del pervers refinament repressor que l'engranatge franquista va exercir sobre una part de la ciutadania, condemnant a molts d'ells a començar des de la miséria, ja que tot el seu capital els havia estat robat.

Enllaços d'interés:

2000 famílies reclamen els estalvis que els va incautar el franquisme 
LA MEMORIA VIVA - El "dinero rojo" que Franco robó
Els afectats per la confiscació dels "diners rojos" reclamen justícia 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada